Fantasifulle masker og ren magi

Fantasifulle masker og ren magi

Slik er verden i Mochimochi Land.

Mochimochi Land er et magisk strikkeunivers, befolket av søte og merkelige små garnfigurer. Det er et sted hvor masker får liv, og hvor fantasi blir til virkelighet. Woolspire har møtt skaperen av Mochimochi Land, den amerikanske strikkedesigneren Anna Hrachovec.

Flygende narrhvaler, lekende snømenn og små nisser er kun noen av de mange beboerne i Mochimochi Land. Det fantastiske strikkeuniverset så første gang dagens lys i 2007, og de små strikkete lekefigurene har siden da resultert i utallige strikkesett, bøker og kunstinstallasjoner verden over. Navnet stammer fra det japanske risgodteriet mochi, og mochimochi betyr «mochi-aktig» og brukes for å beskrive noe mykt og svampete. Og siden Anna Hrachovec fantasifulle designs er både myke og særdeles klembare, så er nettopp Mochimochi Land et utrolig passende navn på hennes magiske strikkeverden.

Du finner et stort utvalg av garn her

mochomochi

Foto: Mochichimochi / annahrachovec.com

Når begynte du å strikke?

– Jeg begynte å strikke da jeg var 18 år og bodde i Japan som utviklingsstudent. Min vertsøster, Yumi, hadde akkurat lært å strikke, og hun lærte meg de grunnleggende maskene. Den aller første ting jeg strikket, var et lilla skjerf. Jeg var så stolt av det, forteller Anna Hrachovec.

Hvor fikk du ideen til å begynne å strikke små Mochimochi-figurer fra?

– For meg har det å strikke leketøy alltid handlet om å eksperimentere, og det å strikke små ting skjedde gradvis – mine prosjekter ble rett og slett bare mindre og mindre. Men etter utgivelsen av min første bok, utfordret jeg meg selv til å strikke noe nytt og smått hver dag i en måned. Jeg delte bildene på min blogg, og fordi responsen var så god og det var så gøy å lage figurene, fortsatte jeg bare med å strikke en ny, liten figur hver uke de neste to år.

mochomochi

Foto: Mochichimochi/ annahrachovec.com

mochimochi

Foto: Mochichimochi/annahrachovec.com

Hvorfor er du så glad i å strikke leketøy?

– Jeg har alltid elsket tøydyr og mykt leketøy, så da jeg oppdaget at jeg kunne strikke mine egne ting, droppet jeg alle andre strikkeprosjekter og fokuserte utelukkende på å strikke leketøy. Desto flere leker jeg strikket, desto mer innså jeg at strikking og leketøy passer perfekt sammen. Man kan lage så mange forskjellige teksturer, interessante 3D-former og fargemønstre av de enkleste materialer. Det er nesten magisk å se hvordan lekene tar form fra kun ull og pinner, sier Hrachovec.

Hvordan ser en vanlig dag for deg som strikkekunstner ut?

– Mine dager er rimelig varierte, men en typisk dag inkluderer blogging, jobbing på et nytt design, lage strikkesett, brainstorming og selvfølgelig strikking. En eller to ganger i året fordyper jeg meg i et intensivt prosjekt, som for eksempel en kunstutstilling eller en ny bok, og da står jeg på hodet i arbeid. Så jeg håper jeg snart kan finne en assistent!

Hvor finner du inspirasjon?

– Jeg henter inspirasjon fra mange ting – fra et besøk i parken til en tur i butikken. Jeg leter ofte etter karakterer skjult i livløse gjenstander, og jeg bruker mye tid på å tenke over forholdet mellom forskjellige ting. Er for eksempel toalettet og avløppumpen venner eller uvenner? Jeg finner også mye inspirasjon i eventyr, vandrehistorier og klassiske tegneserier.

Sjekk det store utvalget av garn og strikkepinner her

mochimochi

Foto: Mochichimochi/annahrachovec.com

Hvordan kommer du på nye ideer?

– Noen ganger kommer ideene bare av seg selv, men ofte må jeg sette meg ned med en tegnebok og lage flere skisser for å finne på nye designs. Skissene jeg lager er ofte sjuskete og merkelige, men jeg tror nettopp det at de er så rotete bidrar til å åpne sinnet mitt for nye muligheter. Etterpå setter jeg meg som oftest bare ned og begynner å strikke på det nye designet. Jeg pleier ikke å ha noen klar plan for strikkingen – jeg begynner bare, og så ser jeg hvordan det går.

Du finner et stort utvalg av garn her

Hvordan planlegger du og setter opp dine strikkeinstallasjoner?

– Mine installasjoner er en kombinasjon av planlagte og uplanlagte elementer. Først tegner jeg en skisse over området, og lager en overordnet plan for det som skal foregå der. Deretter begynner jeg å strikke det hele, noe som vanligvis tar flere måneder. Jeg lager figurene og deres verden hver for seg, og etterpå setter jeg det hele sammen. Det er den morsomste delen av prosessen – det å sette de nye figurene sammen i scener, og se hvordan de interagerer med hverandre og omgivelsene. Det er virkelig som å leke! I aller siste minutt tilføyer jeg alltid noen små detaljer til de verdener jeg har laget, og jeg håper alltid at de som besøker utstillingene mine vil finne mange små, skjulte og gøyale detaljer.

Mochimochi

Foto: Mochichimochi / annahrachovec.com

mochimochi

Foto: Mochichimochi/ annahrachovec.com

Har du en favoritt blant Mochomochi-karakterene?

– Det er utrolig vanskelig å skulle velge en favoritt, men de små snømennene mine er veldig spesielle, fordi de kan så mange forskjellige ting – de kan smelte, starte snøballkrig og til og med bygge nye snømenn! De er en av de enkleste designs jeg har laget, men enkelt kan ofte være magisk.

Du har allerede utgitt flere fantastiske strikkebøker. Er det flere utgivelser på vei?

– Jeg har faktisk akuratt fullført arbeidet på min siste bok. Jeg kan ikke avsløre for mange detaljer ennå, men den er veldig annerledes end mine tidligere bøker. Kikk etter den i 2015!

Ifølge Anna Hrachovac behøver man slett ikke være ekspert i strikking eller hekling for å bli designer, og hun mener folk bør være mindre redde for å vise verden det de lager. Til alle de strikkende eller heklende leketøyentusiastene der ute, har Anna Hrachovac to tips: Det ene er å bruke strikkepinner eller en heklenål som er 2-3 størrelser mindre enn de man vanligvis bruker, og det andre er å ikke bekymre seg for om det man lager blir perfekt eller ikke. For leketøy skal ha personlighet og feil – akkurat som mennesker.

Du kan lese mer om Anna, følge med på hennes Mochimochi-blogg og kjøpe hennes designs her. Du kan også se flere bilder av Annas strikkede installasjoner og lese nyheter fra Mochimochi Land her.

Sjekk det store utvalget av garn og strikkepinner her