Ingenting er som et plagg strikket med kjærlighet, men hvordan er det egentlig med vask? Er det bare å slenge alt på ullvask, eller skal jeg vaske for hånd? Ull er ikke så vanskelig å vaske som mange tror; ull kan kokes, det tåler godt å sentrifugeres og det blir ikke så fort skittent.
Her kommer vår lille guide om hvordan du kan ta vare på egne verdifulle strikkeprosjekter og strikkegaver og få rengjort dem på best mulig måte.
Du trenger ikke vaske ull eller alpakka så ofte
En av de mange fordelene med ull, spesielt ubehandlet ull, er at det ikke trenger å bli vasket ofte. Ull inneholder lanolin og alpakka inneholder svovel som gjør at fibrene er selvrensende. Det kan være nok å bruke en fuktig klut eller børste bort flekken. Et ullplagg kan også luftes for å få vekk lukt. Likevel må selv ullplaggene, og andre strikkeplagg, vaskes – spesielt hvis det akkurat er ferdig strikket.
Ullvaskemiddel
Alt som inneholder ull skal vaskes med ullvaskemiddel. Andre vaskemidler inneholder enzymer og blekemiddel som kan ødelegge plagget.
Husk strikkeprøve
Husk å lage en vaskeprøve som du så vasker på den måten du har tenkt å vaske det ferdige plagget. Slikt kan du sjekke om det vil tove eller krympe. Garn som for eksempel er superwash-behandlet eller er av alpakka, bør også henges opp for å sjekke hvor mye det kan vokse (kun strikkeprøven). Husk at du også skal lage strikkeprøver hvis du har tatt i bruk et nytt vaskemiddel, da ulltøy kan reagere forskjellig på ulike typer vaskemiddel. Om vinteren tar vaskemaskinen ofte inn iskaldt vann, og dette kan ha en negativ virkning på ullen. Lær din vaskemaskin å kjenne før du stoler på den.
Er du generelt i tvil, så vask for hånd!
Her finner du et stort utvalg av garn og oppskrifter
Hvordan håndvaske et strikka plagg?
- Fyll vann i et egnet kar. Dette kan være en bøtte eller kjøkkenvasken. Vannet må ikke være mer enn 30 grader C.
- Bruk ullvaskemiddel, gjerne ett med lanolin til ull. En mild sjampo passer godt til alpakka. Husk at 2-3 ts er nok, og vaskemiddelet skal være helt oppløst i vannet.
- Legg plagget i bløt, og dytt det forsiktig ned i vannet til det hele er gjennomvått. Klem lett. Ikke gni eller vær hardhendt for fibrene tåler lite i våt tilstand og kan lett bli ødelagt.
- La plagget ligge i 10 -20 minutter. Klem forsiktig og løft plagget. Her er det viktig å være varsom, sprik med fingrene når du løfter. Trykk vannet ut, ikke vri.
- Hvis du bruker ullvaskemiddel eller en mild sjampo, skal plagget skylles. Fyll opp karet igjen med vann i samme temperatur, maks 30 grader. La det igjen bli gjennomvått, klem forsiktig, løft det ut, trykk ut vannet og repetér til skyllevannet er helt klart. Eventuelt kan du ha eddik i skyllevannet, for å feste fargen eller fjerne vond lukt.
- Ullplagg vasket med lanolinvaskemiddel skal ikke skylles.
- Rull plagget inn i et rent håndkle og klem. Du kan også bruke sentrifugeringen på vaskemaskinen. Legg så plagget til tørk, og nå kan du eventuelt strekke det i form. Snu plagget flere ganger, og skift håndkle.
Du kan godt sentrifugere
Det høres kanskje litt skummelt ut, men du kan faktisk sentrifugere ullplaggene på høyeste omdreining (kilde: Ren Ull, SIFO). Dette gjelder også plagg som er vasket for hånd. Når du sentrifugerer vil plagget legge seg i kanten av trommelen. Her vil det ligge stille, og vannet blir presset ut. Dette skal ikke gi noen friksjon, og dermed blir ikke plagget ødelagt eller tovet. Husk å kneppe igjen knapper før du går i gang. Også her kan det være smart å prøve ut strikkeprøven i sentrifugen.
Vintertips
Om vinteren kan du bruke ren snø til å friske opp strikkeplaggene dine:
- Legg plagget ut i snøen
- Øs snø over, og klapp forsiktig
- La det ligge i 10-20 min.
- Rist av snøen
- Legg plagget på et håndkle, og la det tørke, snu underveis.
Her finner du et fantastisk utvalg av ullgarn – fra eksklusive merker fra Italia og Sveits til klassiske og trendy garn fra lokale garnleverandører
Tørking av ullklær
Hjemmestrikket plagg skal tørkes flatt og ikke henges opp. Plagg strikket i alpakka kan sige og bli lengre om du henger de opp.
Bruk avispapir
Møllen elsker skitne klær, så det er viktig at plaggene er helt rene og tørre. Mange oppbevarer ullklær i plastposer eller bokser. Ved temperaturendringer kan det fort danne seg kondens, slik at du kan få fukt og dermed jordslag på klærne. Papirposer eller papirkasser kan være smart å bruke. Mange sverger til avispapir, da dette har en lukt som møllen ikke liker. Mange sverger også til sedertreskuler eller lavendel for å unngå møll. Møllkuler kan du ikke bruke, da de er giftige og dermed også forbudt. Poser av tøy kan også brukes, spesielt til de fineste strikkeplaggene.
Brett plaggene sammen når de er tørre og oppbevar dem liggende. Angora er en fiber som trenger luft og bør derfor legges på øverste hylle. For å unngå møll og annet utøy i plaggene, skal du huske å flytte rundt på dem med jevne mellomrom og riste dem lett. Møll hater å bli forstyrret.
Her finner du et fantastisk utvalg av ullgarn – fra eksklusive merker fra Italia og Sveits til klassiske og trendy garn fra lokale garnleverandører
Kilder: Nøstebarn, Ren Ull, The Knitters book of yarn, Martha Stewart.com, Charlotte Kaae Foreldre og barn – Mari Midtstigen;
SIFO: Ingun Grimstad klepp og Kirsi Laitala